Faszerowane liście kalarepy


Bardzo podoba mi się obecny trend kulinarny zero waste, czyli nie marnowanie, mądre planowanie i dobre gospodarowanie tym, co kupiliśmy/wyhodowaliśmy. Oczywiście jak we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek, jednak czasami warto spróbować zjeść liście kalarepy zamiast je wyrzucić. Ostatnio był przepis na pesto z ich wykorzystaniem, a dziś chciałam Wam zaproponować wegańskie gołąbki w liściach kalarepy. Farsz z delikatnych warzyw, kaszy jaglanej i pomidora. Wszystko zawinięte w przepyszne liście i mamy danie doskonałe!

wegańskie gołąbki liście kalarepy faszerowane_wm

Składniki na około 15 niewielkich sztuk:

liście z 3-4 dużych kalarepek

1 kalarepa

1 czerwona cebula

1/2 pora (biała część)

1 duży pomidor malinowy

1/4 szklanki kaszy jaglanej

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

2 ziela angielskie

1 liść laurowy

1 łyżeczka tymianku

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

pieprz

sól

do podania: przetarte pomidory

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości (na sypko).  W garnku lub patelni rozpuszczamy masło klarowane/olej i dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę, cebulę i przyprawy. Smażymy aż warzywa będą miękkie, następnie dodajemy posiekanego w plastry pora. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do warzyw. Chwilę dusimy. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli fars jest zbyt wodnisty należy go odparować. Odcinamy łodygi od liści kalarepy i na każdy nakładamy po około 1 łyżeczce farszu. Zawijamy jak gołąbki i układamy ściśle w garnku. Wlewamy do garnka wodę (do połowy wysokości) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu( by gołąbki nie podskakiwały-rozpadną się) około 20 minut. Nerwy liści muszą być miękkie. Podajemy polane przetartymi pomidorami/passatą. Do farszu można też dodać jajko-będzie bardziej zwarty.


Dodaj komentarz