Sałatka z pomidorów i porzeczek


Ostatnio dni mi tak szybko mijają, że jeszcze lato się nie zaczęło, a ja już czuję się jakby miała zaraz być jesień. W słoikach mam już zamknięte kilkanaście kilogramów truskawek i klika kilogramów czereśni. A dziś dostałam agrest , który poleży sobie do jutra, bo doba jest dla mnie zdecydowanie za krótka, nie mogę się wyrobić. Dlatego wpadłam tu tylko na chwilkę podzielić się z Wami orzeźwiającą, słodko-kwaśną sałatką z pomidorów i porzeczek, które właśnie dojrzały. Kawałek pieczywa do tego i mamy pełnię szczęścia.

sałatka z pomidorów i czerwonych porzeczek wegańska_wm

Składniki:

2 żółte pomidory

2 czerwone pomidory

garść czerwonych porzeczek

kilka listków mięty

garść listków koperku

świeżo mielony pieprz

Dressing:

1 łyżeczka miodu/melasy/syropu z agawy

2 łyżeczki musztardy

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki. Porzeczki pozbawiamy szypułek. Miętę i koperek drobno siekamy. Składniki na dressing dokładnie ze sobą łączymy chwilę mieszając.Wszystko umieszczamy w misce i zalewamy dressingiem.


Dodaj komentarz