Tapenada z zielonych oliwek i skórek bobu


Nigdy nie wyrzucałam skórek z bobu, zawsze zjadałam go w całości. Teraz jednak ze względu na córkę coraz częściej go obieram i zostają mi skórki. Postanowiłam zrobić z nich pastę do chleba z zielonymi oliwkami czyli tapenadę. Prosto, szybko i naprawdę pysznie. Możecie także rozrzedzić pastę oliwą i zrobić z niej sos do makaronu.

tapenada z zielonych oliwek i skórek bobu wegańska pasta do chleba_wm

Składniki:

skórki z 0,5 kg ugotowanego bobu

15 zielonych oliwek

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

oliwa (opcjonalnie)

pieprz

sól

opcjonalnie ulubione zioła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy trochę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz