Bezglutenowe pieczone pierogi z niebieskiej kukurydzy z brokułem


Dla ludzi jedzących na co dzień pszenicę i bialutkie, mięciutkie pierożki te pewnie wydadzą się nieapetyczne( bezgluty lubią sobie popękać jak ziemia w czasie suszy).  Bezglutenowcy jednak docenią każdą wersję pierogów. Chciałam zrobić córce coś niecodziennego, coś innego. Wymyśliłam sobie pieczone pierogi, nadziałam je moim ukochanym brokułem, a ciasto zrobiłam z niebieskiej mąki. Ta mąka ma bardzo intensywny smak i zapach. Nie każdemu pewnie będzie to pasować. Mi pasuje i to bardzo. Szczególnie  w wersji wytrawnej. Dalia była zachwycona pierożkami. Zjadłyśmy je na śniadanie z awokado, sałatą i dobrą, niefiltrowaną oliwą. Na pewno będę do nich wracać.

pierogi pieczone z niebieskiej kukurydzy_wm

Składniki na około 20 sztuk:

Ciasto:

200 g mąki bluecorn z niebieskiej kukurydzy

250 ml ciepłej wody

3 łyżki skrobi z tapioki

szczypta soli

Farsz:

1 mały brokuł

1 por (biała część)

1 ząbek czosnku

1 łyżka płatków drożdżowych

1 pęczek natki pietruszki

olej kokosowy (rafinowany) lub masło klarowane do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Brokuła gotujemy na parze lub w wodzie. Por drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Ugotowanego brokuła rozgniatamy widelcem, dodajemy podsmażony por, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, płatki drożdżowe i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Blat posypujemy skrobią z tapioki i rozwałkowujemy na nim ciasto na kilkumilimetrowy placek. Wykrawamy kółka, kładziemy na środek łyżkę farszu i łączymy ze sobą brzegi np. dociskając je widelcem. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Smakują doskonale w towarzystwie awokado, świeżych warzyw i dobrej oliwy.


Dodaj komentarz