Ogórki faszerowane orzechami


My już po wakacjach. Strasznie stęskniłam się za piekarnikiem, dlatego chyba dzisiaj ukręcę jakieś ciacho. A dla Was mam obiecywany przepis na ogórki, na które właśnie mamy sezon. Faszerowane orzechami i świeżymi ziołami. Pyszna, lekka i zdrowa przekąska.

ogórki faszerowane orzechami_wm

Składniki:

2 małe ogórki gruntowe

garść orzechów włoskich

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych

2 listki mięty

1/2 ząbka czosnku

kilka listków świeżego tymianku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano zlewamy wodę i blendujemy orzechy na pastę. (Jest to dosyć mała ilość, więc może być trudno je zmielić. Ja zmieliłam je w młynku.) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę i listki tymianku. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Każdy kawałek wydrążamy łyżeczką , mniej więcej do połowy wysokości każdego kawałka ogórka. Do środka wkładamy po odrobinie pasty i serwujemy.


Dodaj komentarz