Pudding z tapioki z burakiem i malinami


Odkąd z diety mojej córki musiały zniknąć jaja, które bardzo lubiła głowię się strasznie nad śniadaniami. Szczególnie nad tymi wytrawnymi. Znacznie więcej opcji jest w wersji na słodko, a ja jakoś zbyt często nie lubię jadać słodkich śniadań. Znalazłam jednak sposób by śniadania na słodko podawać dziecku z czystym sumieniem. Do mało odżywczej tapioki dorzuciłam buraki, mleko kokosowe i świeże maliny. Wyszło tak pysznie, jak pysznie wygląda!

pudding z tapioki z burakiem i malinami_wm

Składniki na 3 duże porcje:

1 kubek tapioki (300 ml)

3 kubki wody

2 małe buraki

100-150 ml mleka kokosowego najlepiej z kartonu

maliny

opcjonalnie jakieś słodzidło

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. W tym czasie obieramy buraki i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Do wrzącej wody wrzucamy tapiokę i buraka. Gotujemy na małym ogniu bardzo często mieszając by tapioka się nie przypaliła. Wszystkie kuleczki muszą stać się przezroczyste. Tapiokę gotuje się dość długo, dlatego ja zazwyczaj robię to wieczorem. A rano tylko dolewam mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji i dodaję przetarte przez sito lub zblendowane maliny. Można też ugotować samą tapiokę i dorzucić do niej ugotowane i zblendowane buraki. Robię tak czasem, gdy zostaną mi z obiadu.


Dodaj komentarz