Wytrawne placuszki amarantusowe z czarnuszką


Prosiliście mnie o przepis na  placuszki, które pokazałam Wam w jednym z plażowych lunchboxów, więc oto on. Doskonalę się cały czas jeśli chodzi o kuchnię wegańską, szukam, wymyślam i próbuję, próbuję, próbuję by urozmaicić dietę mojej córce. Te placuszki robiłam kilka razy, są bardzo smaczne (oczywiście mają charakterystyczny smak amarantusa) i można łatwo przemycić w nich gotowane warzywa. Mąka z amarantusa jest mocno klejąca, dlatego placuszki powinny być cienkie inaczej skleją Wam się zęby podczas jedzenia :) Smacznego!

wegańskie wytrawne placki bezglutenowe z amarantusa z czarnuszką_wm

Składniki na około 13 sztuk małych placuszków:

1 szklanka mąki z amarantusa

1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki

2 łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej

1 szklanka wody

opcjonalnie:

sól, drobno posiekane gotowane warzywa, zioła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i smażymy cienkie placuszki na rozgrzanej patelni. Ja używam patelni żeliwnej i smażyłam je bez tłuszczu. Smakują wybornie w towarzystwie pasty z awokado czy innych past warzywnych lub z domowym pesto z zielska.


Dodaj komentarz