Jaglane podpłomyki z porem i papryką


Ach jak długo mnie tu nie było. Trochę odpoczywałam, trochę się gościłam, a ostatnie dni to ciągłe zaprawianie słoików. Przeciery, keczupy, powidła i konfitury brzoskwiniowe. Chętnie bym sobie odpuściła na kilka dni, ale mam wrażenie, że nie zdążę narobić zapasu na całą zimę. Chcę zrobić jeszcze kilka słoików sosu paprykowego i pomidorowo-paprykowego. Tego nigdy dość.

Wekowanie zajmuje sporo czasu, dlatego mam dla Was przepis na szybką i bardzo smaczną przekąskę, a mianowicie podpłomyki z nutą Prowansji. Najpyszniejsze są takie prosto z patelni. Do tego wystarczy ugotować warzywa na parze lub zrobić sałatkę i mamy pyszne śniadanie bądź kolację.

jaglane podpłomyki z papryką i cebulą_wm

Składniki na około 6 sztuk:

1/2 czerwonej papryki

mały kawałek pora ok. 3 cm

1 mała cebulka

1 łyżeczka wiórków z suszonych pomidorów (opcjonalnie)

olej kokosowy rafinowany lub masło klarowane do smażenia

pieprz

sól

1 kubek 300 ml mąki jaglanej lub pół na pół z gryczaną

2 kopiaste łyżki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej

szczypta sody

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

woda

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni, gdy lekko zmięknie dodajemy posiekaną szalotkę i por. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż warzywa będą miękkie. Do miski wsypujemy mąkę, sodę i skrobię, dodajemy podsmażone warzywa i pomału dolewamy wodę. Tyle by uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta jak np. drożdżowe. Gotowe ciasto rozsmarowujemy na delikatnie natłuszczonej bądź suchej patelni i smażymy z dwóch stron. Najlepiej smakują na ciepło.


Dodaj komentarz