Kotlety z marchewki i komosy ryżowej


Zapomniałam już jak bardzo lubię wegańskie kotlety z kaszy i warzyw. Bardzo rzadko je robię, bo jakoś tak zawsze wydaje mi się to czasochłonne, a przecież nic bardziej mylnego! Gotujmy warzywa, kaszę, doprawiamy i smażymy lub pieczemy. Do tego góra świeżych warzyw i mamy cudowny, roślinny obiad!A te kotlety są wyjątkowo proste. Minimum składników, maksimum smaku i aromatu. Orzechowa w smaku komosa idealnie komponuje się z marchewką, kuminem i kolendrą.

kotlety z marchewki i komosy ryżowej wegańskie_wm

Składniki na około 10 sztuk:

4 ugotowane marchewki

1 duży ząbek czosnku

1 szklanka ugotowanej na sypko komosy ryżowej

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

2 ziela angielskie

1/2 łyżeczki czarnej gorczycy

1/3 łyżeczki mielonej kozieradki

1/3 łyżeczki kuminu

2 łyżki skrobi z tapioki bądź innej (jeśli jesz jajko możesz go użyć zamiast skrobi)

1/2 pęczka natki pietruszki

olej kokosowy rafinowany do smażenia/masło klarowane

Przygotowanie:

Marchew rozgniatamy widelcem (nie blendujemy). Ziele angielskie i kolendrę rozcieramy na proszek w moździerzu.  Siekamy natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i formujemy kotlety. Jeśli masa się nie chce lepić można 1/3 masy zblendować lub dodać więcej mąki. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron na rozgrzanym oleju kokosowym lub klarowanym maśle.


Dodaj komentarz