Wegańskie placki z dyni z miętą i grejpfrutem


Ten rok jest niesamowity. Letnie temperatury pojawiły się w kwietniu, a sezon dyniowy rozpoczął się w lipcu! Dzięki temu można odkrywać nowe połączenia smakowe i zamiast jesiennych, rozgrzewających dań z dynią przygotować pyszne placki z orzeźwiającą miętą i grejpfrutem. Jakie to pyszne! Koniecznie spróbujcie!

wegańskie bezglutenowe placki z dyni2_wm

Składniki:

1/4 upieczonej dyni hokkaido

ok. 1 szklanki wody

ok. 3/4 szklanki mąki gryczanej

cynamon

Do podania:

świeża mięta

grejpfrut

opcjonalnie jakiś słodki syrop, melasa lub miód

Przygotowanie:

Upieczoną dynię obieramy ze skóry i blendujemy wraz z wodą na gładką masę, dodajemy mąkę i cynamon.  Powinno powstać bardzo gęste ciasto. Placki smażyłam na suchej, żeliwnej patelni. Do tego przepisu niezbędna jest właśnie dynia hokkaido, gdyż po upieczeniu jest ona bardzo zbita i sucha, nie można zastąpić jej inną odmianą. Placki podajemy z plastrami świeżego grejpfruta, listkami świeżej mięty i opcjonalnie melasą lub słodkim syropem/miodem.


Dodaj komentarz