Jednogarnkowy ryż z kapustą


Kiedy robi się zimno to mam ochotę na ciepłe, bardzo przyjemne dania, które poprawiają mi nastrój i przypominają smaki rodzinnego domu. Dziś mam dla Was przepis  na jedno z dań, które kiedyś uwielbiałam i zjadałam ogromne porcje -ryż z kapustą. Moja mama przygotowywała go w wersji z mielonym mięsem, ale bez jest równie pyszny, a może i bardziej pyszny. Nie gotowałam tego od lat i tak mi się jakoś teraz o tym przypomniało. Naprawdę palce lizać! Spróbujcie koniecznie!

ryż z kapustą wegański obiad ryż z warzywami przepisy dla dzieci, alergika_wm

Składniki na 4 porcje:

1/2 główki kapusty

3 marchewki

1 cebula

3 ziela angielskie

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia

3/4 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego

pieprz

sól kłodawska

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w kostkę. Marchew i cebulę smażymy na maśle klarowanym/oleju kokosowym wraz z przyprawami, aż cebula się zeszkli.  Kapustę i podsmażoną marchew z cebulą wrzucamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy do momentu, gdy kapusta będzie miękka. Ryż płuczemy na sicie i dodajemy do warzyw. Gotujemy do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy wodę podczas gotowania ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz