Kalafiornica czyli jajecznica bez jajek


Lato w tym roku było cudowne, ale dla mnie bardzo trudne pod względem kulinarnym. Alergie mojej córki to dla mnie wielkie wyzwanie. Musiałam zrezygnować między innymi z jajek, które uwielbiałam i znaleźć na nowo na przykład swoje śniadaniowe „pewniaki”. I muszę Wam powiedzieć, że jajecznicy to ja jakoś szczególnie nigdy nie lubiłam, ale kalafiornicę po prostu kocham! Jest przepyszna, no i zaczynasz dzień od porządnej porcji warzyw. Kalafiory jeszcze są więc sięgajcie po nie śmiało nim sezon się skończy. Takie ciepłe śniadanie w chłodne i deszczowe już dni zapewni z pewnością dobry dzień!

kalafiornica  wegańskie śniadanie wytrawne jajecznica bez jajek

Składniki na 2-3 porcje:

1 duży kalafior

2 małe cebule

duża szczypta mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki kurkumy

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

pieprz

sól czarna kala namak( daje nieco jajeczny posmak) lub zwykła

dużo szczypiorku

Przygotowanie:

Kalafior myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Ja lubię jak jest bardzo miękki, jeśli wolisz aldente, ugotuj aldente. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra (wedle uznania) i smażymy aż zmięknie. Do cebuli dodajemy przyprawy, ugotowany kalafior, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy dużą ilością szczypiorku.


Dodaj komentarz