Kasza jaglana zapiekana z papryką i fasolką szparagową


Uwielbiam kaszę jaglaną za jej delikatny smak, a jej połączenie ze smażonymi czy duszonymi warzywami to już w ogóle petarda!To też  jedno z niewielu dań, które moja córka potrafi zjeść w tak dużej ilości. Dzisiaj postanowiłam jednak zrobić inaczej niż zwykle i po prostu kaszę upiekłam zamiast gotować. Dzięki temu wchłonęła ona cały aromat warzyw i przypraw i smakowała naprawdę obłędnie! A ponieważ z naszej diety póki co muszą zniknąć pomidory użyłam papryki . Tak przygotowaną kaszę  obowiązkowo podaję jeszcze ze świeżymi, kiszonymi lub ugotowanymi na parze warzywami.

kasza jaglana zapiekana z papryką i fasolką szparagową_wm

Składniki na 3 porcje:

2 duże czerwone papryki

1 duży por (tylko biała część)

1 niepełna szklanka suchej kaszy jaglanej

3 szklanki wody

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

1 ząbek czosnku

2 garście zielonej fasolki szparagowej

kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

olej kokosowy rafinowany do smażenia/masło klarowane

pieprz

sól

Przygotowanie:

Paprykę i por kroimy na dosyć duże kawałki. Do żaroodpornego garnka wrzucamy olej, warzywa i przyprawy. (Jeśli nie posiadasz takiego garnka użyj patelni, a potem przełożysz danie do naczynia do zapiekania.) Chwilę smażymy, a następnie dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Z garnka wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy i wszystko blendujemy, ale niezbyt mocno. Kawałki warzyw powinny być widoczne. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z porem i papryką, całość zalewamy wodą i chwilę gotujemy pod przykryciem aż fasolka lekko zmięknie. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie  na sicie, a następnie dodajemy ją do warzyw, dokładnie mieszamy, przykrywamy i zapiekamy w 200 stopniach około 25 minut.


Dodaj komentarz