Roladki z cukinii z pietruszką i rozmarynem


Roladki z cukinii to ostatnio jeden z moich ulubionych sposobów na to warzywo. Przygotowuję je nie tylko jako przekąskę. Na obiad serwuję je z kaszą z warzywami i sosem, na śniadanie natomiast z lekką sałatką. Są delikatne, świeże i aromatyczne!

wegańskie roladki z cukinii_wm

Składniki na około 11-12 sztuk:

4 pietruszki

kawałek pora (około 10 cm- biała część)

1/3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego

szczypta mielonej kozieradki

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

2 łyżki mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie)

1 chuda cukinia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pietruszki obieramy i gotujemy na parze lub w wodzie. Por kroimy drobno i podsmażamy na maśle/oleju. Ugotowane pietruszki rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy podsmażonego pora, orzechy, posiekany drobno świeży rozmaryn lub utłuczony w moździerzu suszony i doprawiamy. Cukinię obieramy za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw. Plastry cukinii wrzucamy do gorącej wody i chwilę gotujemy aż zmiękną. Na podgotowane plastry cukinii nakładamy łyżeczkę farszu i zawijamy.


Dodaj komentarz