Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem pietruszkowo-kokosowym


Ja wiem, że sam tytuł tego posta brzmi dla niektórych przerażająco, ale chcę Wam powiedzieć, że to ciasto jest przepyszne i w dodatku mega zdrowe! Inspiracją była dla mnie moja córa, która nie toleruje owoców. A mi tak strasznie się chciało czegoś wypasionego, bo dawno niczego nie upiekłam i tak oto powstało to piękne i pyszne ciasto z pietruszką! Bez glutenu, cukru, wegańskie i warzywne więc możecie zjeść duuużo i nie mieć żadnych wyrzutów sumienia!

ciasto dla alergików czekoladowe z kremem pietruszkowym wegańskie_wm

Składniki na małą prostokątną blachę:

ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

1/4 szklanki erytrolu

1/2 łyżeczki sody

3/4 szklanki karobu

1 i 1/3 szklanki wody

4 łyżki wody z kiszonych ogórków (tak, tak dobrze przeczytałeś- ze względu na córkę nie mogłam użyć innego kwasu, ale Ty z powodzeniem możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny)

1/3 szklanki płynnego oleju (użyłam kokosowego, bo nie używam do pieczenia innych olejów roślinnych, minus tego jest taki, że ciasto niestety twardnieje w lodówce więc wyjmujemy je na około kwadrans przed podaniem)

Krem:

3 bardzo duże pietruszki lub 4 średnie

1 łyżka oleju kokosowego

4 łyżki pasty kokosowej/masła kokosowego lub gęstej części mleka kokosowego plus 1 łyżka więcej wiórków kokosowych

4 łyżki wiórków kokosowych

erytrol lub inne słodzidło

Przygotowanie:

Składniki na ciasto umieszczamy w misce-najpierw suche, potem mokre. Mieszamy, nie koniecznie robotem. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut.

Pietruszki obieramy i gotujemy- np. na parze. Do wystudzonych pietruszek dodajemy wiórki, pastę kokosową i słodzidło i blendujemy wszystko na gładki krem, który rozsmarowujemy na wierzchu przestudzonego ciasta. Przechowujemy w lodówce.


Dodaj komentarz